Общество

"Топлофикация София" има 3 дни да отговори защо клиенти не знаят за спиране на вода

От Euronews България Euronews България
Toplofikacia BGNES

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов изиска ръководството на „Топлофикация София" ЕАД в 3-дневен срок да представи подробна информация с доказателства във връзка със спиране на топлоснабдяването на клиенти на дружеството в кв. „Бъкстон“, съобщиха от комисията.
Повод за искането са медийни публикации и постъпила в КЕВР информация от националния омбудсман за голям брой жалби от потребители за внезапно и продължително прекъсване на услугата.

В тях се твърди, че „Топлофикация София“ ЕАД не е информирала навреме клиентите си в “Бъкстон“ за плановото спиране на топлата вода в периода 12 юни - 7 юли. Те са научили за това след като водата е спряла, като клиентите с регистрирани имейли са били уведомени същия ден - 12 юни.

При запитване на клиентския телефон от дружеството са информирали, че още на 28 май, две седмици преди предстоящия планов ремонт, са публикували на сайта си информация за него.

КЕВР изиска "Топлофикация София" да представи в 3-дневен срок доказателства за датата, на която съобщението за прекъсване на топлоподаването в ж.к. "Бъкстон" е публикувано на електронната страница на дружеството, включително и за неговата продължителност. Допълнителни доказателства са поискани и за датата, на която са изпратени уведомителни съобщения до клиентите с регистрирани имейли.

След предоставяне на исканата информация КЕВР ще изпълни своите контролни и регулаторни правомощия и в случай на установено административно нарушение ще предприеме съответните мерки, посочват още от комисията.