Икономика

Цената на парното: "Топлофикация - София" е с гарантирани доставки за 2023 г.

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

„Топлофикация – София“ и „Булгаргаз“ подписаха договор, с който доставките на синьо гориво са гарантирани до края на 2023 година. Заради дълговете на столичното дружество се търси концесионер, който да укрепи дружеството.

Договорът за доставки влиза в сила още от 1-ви януари догодина.

 

Считано от 7:00 часа сутринта на 1-ви януари следващата година до края на годината, всички необходими количества природен газ за София ще бъдат осигурени.

Георги Георгиев – председател на Столичен общински съвет

Председателят на Столичния общински съвет настоява за компенсации, така че до края на отоплителния сезон потребителите да могат да плащат сметките си. Според министъра на енергетиката обаче без действащ парламент няма как да бъдат осигурени нови компенсации.

 

Цената да остане поносима поскъпването с над 40% от юли месец тепърва ще се усеща от софиянци и ние настояваме пред държавата да се да се въведат такива компенсаторни механизми така че в крайна сметка поскъпването да не бъде за сметка на хората.

Георги Георгиев – председател на Столичен общински съвет

Такива компенсации са предвидени в закона за бюджета. този закон вече е гласуван, нови компенсации в момента без действащ парламент няма как да предвидим, приоритета на правителството е не да осигурим компенсации, а да осигурим газ на цени на които индустрията би си позволила и би могла да работи.

Росен Христов - министър на енергетиката

Дълговете на „Топлофикация“ възлизат на 1, 350 млрд. лв., 680 млн. от тях ще бъдат прихванати от пари, които държавата дължи на дружеството. Столичната топлофикация ще бъде дадена на концесия, за да излезе от дълговата криза.

 

Търсим компания с международен опит и с необходимите капитали, което да развие дружеството с инвестиции, като в същото време успеят да задържат и оптимална цена за крайния потребител на топлоенергия.

Росен Христов – служебен министър на енергетиката

Промяна на собствеността от публична в частна изобщо не стои на дневен ред. Ако се обмисля вариант за прехвърляне акциите на топлофикация на държавата, това ще стане само при ясни гаранции, че дружеството ще остане публично.

Георги Георгиев – председател на Столичен общински съвет

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.