Политика

На крачка пред събитията: Каква роля изигра Делян Пеевски в (потушаването на) земеделския протест?

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Проблемът с протестите на зърнопроизводителите и земеделците изглежда разрешен. От самото начало обаче направи силно впечатление активното участие на един конкретен депутат в процеса по разрешаването му. Делян Пеевски от ДПС вземаше отношение по всяка стъпка от преговорите между протестиращите и властта, а на моменти дори прогнозира в аванс развръзките от тези преговори.

Кой всъщност реши кризата? Георги Карамфилов проследи хронологията на събитията от последната седмица. 

...

На 19 април 2023-а България беше сред петте страни, въвели забрана за внос на зърно от Украйна. на 11 септември група народни представители, сред които Делян Пеевски, поиска забраната да падне. 

Това предизвика остри реакции сред зърнопроизводителите, които излязоха на протест с едно основно искане - забраната да се върне обратно. Още на следващия ден обаче Делян Пеевски обясни, че всъщност исканията са фокусирани около друго - пари. И залежала стока в складовете. Изненадващо депутатът от ДПС твърдеше, че кабинетът и земеделците са се разбрали още преди самите те самите да знаят... че са се разбрали.

"Нещата са доста прости, става дума за едни обезщетения за тези тонове, които са в страната и разликата в цената. Те (правителството - бел. ред.) казват, че до 12 часа ще са го решили, нека видим", коментира Пеевски и добави, че, ако трябва, ДПС ще се намеси да помогне.

Часове по-късно, след първата официална среща между властта и протестиращите, изглеждаше, че нещата наистина са уговорени и се върви към мир. Все пак организаторите на недоволството обявиха, че мирът ще се реши от редовите земеделци.

"Ако протестът продължи след всички ангажименти на правителството, можем да си вадим други изводи", намекна тогава министърът на земеделието Кирил Вътев.

На следващия ден Делян Пеевски отново излезе пред медиите и извести, че проблемът е решен.  Зърнопроизводителите обаче все още не издаваха подобно нещо.

"Очакваме текста и тогава ще се разпусне протестът. Ако не ни хареса текстът, протестът продължава", обяви Илия Проданов.

Не продължи, защото текстът им хареса.

"След два дена конструктивни преговори няма победени, няма паднали, всички печелят", обобщи сагата премиерът Николай Денков. Но от цялата активност въпросът, който излезе на преден план, е имаше ли някой трети – например Пеевски и ДПС – който повлия на отношенията между властта и зърнопроизводителите.

На глас този въпрос в ефира на Euronews Bulgaria зададе бившият зам.-министър на земеделието в кабинета "Петков" Иван Христанов.

"Аз съм сигурен, че този фарс се разигра от ГЕРБ и ДПС, които видяха възможност да хлъзнат своя некоалиционен непартньор към доста сериозни проблеми", коментира той. 

В същото време Бойко Борисов отговори утвърдително на въпроса участва ли ДПС в управляващата коалиция с думите "на практика да". После уточни, че всичко е въпрос на терминология, а не на фактология. 

"Питайте ги тях, те твърдят, че нямат коалиция, мисля, че се правят правилните неща, ще видим нататък", каза пък Делян Пеевски.

Euronews Bulgaria го попита колко точно го слушат от кабинета. Той отговори лаконично:

"Моля ви смешни неща да не говорим! Следяхме нещата и разговаряхме с правителството, надявахме се да се намери решение и към това ги призовавахме".

В крайна сметка - реален или вдъхновен - протестът беше потушен, а исканията на земеделците -  удовлетворени.

Protest Zemedelci Yoana Снимка: Йоана Георгиева