Свят

Зеленски пред ООН: Терористична държава като Русия не трябва да има право на ядрени оръжия

От Euronews България Euronews България

Президентът на Украйна готви форум за прекратяването на конфликта в страната и покани световните лидери да участват. В речта си пред Общото събрание на ООН Володимир Зеленски припомни, че формулата му за мир ще сложи край на войната. Освен това призова помощта за Украйна да продължи. И допълни, че Русия превръща храните и природния газ в оръжие. Той обвини страната, че отвлича и депортира деца, което - по думите му - е равносилно на геноцид.

Според Зеленски Москва няма право да притежава ядрен арсенал.

Украйна се отказа от своя трети по големина ядрен арсенал. Тогава светът реши, че Русия трябва да се превърне в пазител на тази мощ. Историята обаче показва, че именно Русия заслужава най-масово ядрено разоръжаване. И Русия го заслужава и сега - терористите нямат право да притежават ядрени оръжия.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

„Русия започва нова война. Части от Молдова и Грузия остават окупирани. Русия разкъса Сирия и ако не беше тя, химически оръжия никога нямаше да бъдат използвани там“, каза още украинският президент и продължи:

Русия почти погълна Беларус. Очевидно е, че заплашва Казахстан и балтийските държави. Целта на войната срещу Украйна е да превърне нашите земя и хора, нашите животи и ресурси, в оръжие срещу вас.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

 

Цялата реч на Зеленски пред Общото събрание на ООН:

 

Джо Байдън призова държавите да се обединят срещу Русия

Часове преди речта на Зеленски - от трибуната на ООН американският президент призова държавите членки, сред които е и България, да се обединят срещу руската агресия и да застанат на страната на Украйна. Джо Байдън обвини Русия, че застава на пътя на мира. Освен това осъди решението ѝ да се оттегли от договора Нов СТАРТ, който позволява на Вашингтон и Москва взаимно да контролират ядрените си оръжия.

„Русия вярва, че светът ще се отегчи и ще ѝ позволи жестокости в Украйна без никакви последици. Но аз ви питам - ако пренебрегнем основните принципи за потискане на агресора, може ли някоя страна членка на организацията да се чувства защитена? Ако позволим Украйна да бъде разделена, сигурна ли е независимостта на която и да е нация? Бих предложил, че отговорът е "не". Трябва да се противопоставим на откритата агресия днес и да спрем всеки агресор на утрешния ден“, каза Байдън.

Призив за мир отправи и генералният секретар на ООН, Антониу Гутериш, който заяви, че войната е отприщила ужаса в Украйна. Той предупреди, че светът се нуждае от хранителните продукти на Украйна и торовете на Русия, за да стабилизира пазарите.