Европа

Русия е унищожила стотици тонове хуманитарна помощ в Лвов, твърдят местните власти

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Русия е унищожила повече от 300 метрични тона хуманитарна помощ в Лвов. Властите в града, както и в Купянск и Херсон, съобщиха за жертви при атака от страна на Москва. Според украинските сили са изстреляни една руска ракета, както и 30 дрона, от които 27 са били свалени.

Нападението се случи на фона на посещението на Володимир Зеленски в Съединените щати. На пристигане в страната той се срещна с ранени украински военни в болница в Ню Йорк.

От Киев настояха пред Международния съд на ООН в Хага за репарации срещу Русия, защото атакува Украйна под измислен претекст. И допълниха, че Москва оправдава войната си с мотива, че искала да спре предполагаем геноцид.

Важно е изслушванията да се проведат тук, в Хага, за да се разбере дали съдът има юрисдикция. Силно вярваме, че е така. Тъй като наистина обвиненията в геноцид, съгласно Конвенцията за геноцида, бяха и все още са причината на Руската федерация да извършва бруталната пълномащабна инвазия срещу Украйна.

Антон Кориневич, представител на Украйна

Междувременно във военната база "Рамщайн" в Германия се проведе среща на Контактната група за предоставяне на помощ за Киев, в която участва и България. Украинският министър на отбраната, Рустем Умеров, коментира, че основна тема са били бойните способности на страната му.

А The New York Times публикува разследване, според което взривът на пазар в град Константиновка този месец е предизвикан от украинска ракета. Според американското издание снарядът вероятно се е отклонил от курса си заради техническа неизправност.