Европа

Зеленски: Руското въздушно превъзходство спира контраофанзивата ни

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че за страната му става все по-трудно и бавно да осигури затягане на санкциите срещу Русия и необходимите оръжия за отблъскване на силите на Москва.

Ако украинската армия беше получила по-мощни оръжия, започналото преди три месеца контранастъпление на Украйна е щяло много по-бързо да постигне успехи на южния и източния фронт. Войната забавя ход. Това е вярно, признаваме го. Всички процеси се усложняват и забавят - от санкциите до предоставянето на въоръжение, посочи Зеленски В традиционното си вечерно видеообръщение, той изрази съжаление, че съюзниците на Киев са смекчили санкционния натиск върху Москва.

 

Имаме доклад за това какво вече е постигнато в работата ни с партньорите за санкции срещу Русия. В момента наблюдаваме продължителна пауза на санкциите от страна на нашите партньори и твърде активни опити на Русия да ги заобиколи. Изключително важно е да се добавят решения, който трябва да се защитава.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски заяви, че Русия спира украинската контраофанзива благодарение на превъзходството си във въздуха. Киев отдавна настоява да му бъдат изпратени съвременни военни самолети. Наскоро няколко западни държави обещаха да дадат на Украйна американски изтребители Ф-16.

 

Има 3 приоритета - по-нататъшни санкции срещу руския енергиен сектор, реални ограничения на доставките на чипове и микроелектроника като цяло за терористите. И трето - по-нататъшно блокиране на руския финансов сектор. Тази световна офанзива на санкциите трябва да бъде възобновена.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Русия разчита подкрепата на Съединените щати за Украйна да отслабне след президентските избори през ноември догодина, смята още той. Украинският президент изрази готовност да организира избори в страната във време на война. Преди началото на руската пълномащабна инвазия през февруари миналата година следващите президентски и парламентарни избори в Украйна бяха планирани за догодина.

Украинският президент каза още, че руският му колега Владимир Путин стои зад смъртта на ръководителя на военната компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина при самолетна катастрофа миналия месец.

По време на започналото преди 23 години управление на Путин много негови критици загинаха при неясни обстоятелства или се разминаха на косъм със смъртта, отбелязва Ройтерс.