Свят

Джо Байдън призова държавите да се обединят срещу Русия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Biden AP Снимка: AP

Американският президент призова държавите от ООН, сред които е и България, да се обединят срещу руската агресия в Украйна.

В своята реч пред Общото събрание на организацията - Джо Байдън обяви, че Русия застава на пътя на мира. Освен това осъди решението на страната да се оттегли от договора за ядрено разоръжаване Нов СТАРТ. Призив за мир в Украйна по-рано отправиха бразилският президент, както и генералният секретар на ООН, Антониу Гутериш, който заяви, че войната е отприщила ужаса в Украйна и е довела до унищожени животи и разбити надежди и мечти. А сред лидерите в публиката е и украинският президент Володимир Зеленски, който по-късно тази седмица ще разговаря с Байдън в Белия дом.

„Русия вярва, че светът ще се отегчи и ще ѝ позволи жестокости в Украйна без никакви последици. Но аз ви питам - ако пренебрегнем основните принципи за потискане на агресора, може ли някоя страна членка на организацията да се чувства защитена? Ако позволим Украйна да бъде разделена, сигурна ли е независимостта на която и да е нация? Бих предложил, че отговорът е "не". Трябва да се противопоставим на откритата агресия днес и да спрем всеки агресор на утрешния ден“, каза Байдън.