Европа

Лавров: Русия е готова за разговори с Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че страната му е готова да седне на масата за прегтовори с Украйна, в търсене на край на конфликта. Тази теза вчера заяви и президентът Владимир Путин, след среща с беларуския си колега Александър Лукашенко в Сочи.

Лавров заяви, че Москва е готова да преговаря за прекратяване на 18-месечния конфликт с Украйна, но обвини Киев и западните му съюзници, че възпрепятстват напредъка.

 

Около темата за т. нар. преговори възниква истинска конспирация и опити чрез псевдодипломация да се обърне всичко с главата надолу.

Сергей Лавров, външен министър на Русия

Той каза още, че от Украйна зависи да започне преговори с Русия. Според Москва украинският президент Володимир Зеленски е подписал указ, който забранява преговорите за слагане на край на конфликта.  

 

Знае ли държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, че украинският режим, който на теория не бива да предприема нито една стъпка без съгласието на Вашингтон, преди година прие указ, подписан от Зеленски, забраняващ преговорите с когото и да било от руското правителство?

Сергей Лавров, външен министър на Русия

Първият дипломат заяви също така, че Русия твърдо подкрепя възобновяването на черноморската инициатива за износ на зърно, включваща както украинската част от пакета, така и руската част от него. Той обвини Киев, че се стреми да изнася земеделската си продукция на по-високи цени, като същевременно запазва експортните санкции срещу Русия.