Европа

САЩ могат да доставят на Украйна ракети с далечен обсег, заредени с касетъчни боеприпаси

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Администрацията на американския президент Джо Байдън е близо до вземането на решение да предостави на Украйна ракети с далечен обсег, снабдени с касетъчни боеприпаси. Това би дало възможност на Киев да нанесе важни удари дълбоко навътре в окупираните от Русия територии в рамките на контраофанзивата си.

Според източници на Ройтерс, става дума за ракети с обсег до 306 км. И такива, които поразяват цели на далечина до 72 км., производство на компанията Локхийд Мартин. В момента Украйна разполага със 155-милиметрови артилерийски оръдия с максимален обхват 28 км, които могат да изстрелват касетъчни боеприпаси с до 48 експлозива.

Президентът на страната Володимир Зеленски обяви, че страната получава и солидна помощ от други западни партньори по отношение на ПВО.

"Подготвяме се да засилим пакета за подкрепа на отбраната от страна на Германия. Системи за противовъздушна отбрана, артилерия, оборудване. Това, което беше договорено с канцлера Шолц. Срещнах се с германския министър на външните работи Баербок - тя беше на посещение в Украйна. Изключително важно е партньорите да чуят нуждите на нашата държава, на нашите войници и на защитата на енергийната ни инфраструктура. Убеден съм - резултати ще има. Постигаме напредък и с други наши партньори, по-специално по отношение на системите за противовъздушна отбрана", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Касетъчните боеприпаси са забранени от повече от 100 държави. Русия, Украйна и Съединените щати не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, складирането, използването и трансфера на тези оръжия.

Обикновено те изпускат голям брой по-малки бомбички, които могат да убиват безразборно на голяма площ. Тези, които не успяват да се взривят, представляват опасност десетилетия по-късно. Вашингтон е отделил повече от 40 млрд. долара за военна помощ на Киев от старта на войната.