Свят

Путин: Русия никога не е отхвърляла преговорите с Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Русия никога не е била против преговори с Украйна, заяви руският президент Владимир Путин по време на среща с беларуския си колега Александър Лукашенко. Според него украинският президент Володимир Зеленски е подписал указ, който забранява преговорите. Разговорите в Сочи са седмите поред за двамата съюзници.

Москва никога не е отхвърляла преговорите с Украйна, обясни Путин в отговор на изявленията на САЩ, че Русия спъва преговорите.

Никога не сме отхвърляли преговорите и ако другата страна ги иска, е добре дошла. Да го кажа направо. Ние не чуваме нищо във връзка с преговорите от другата страна. САЩ се опитват да направят всичко от позицията на силата - икономически санкции, финансови ограничения, заплаха от военна сила или използването ѝ. Самите те обаче не желаят да преговарят. Най-вероятно те просто не искат да го направят.

Владимир Путин, президент на Русия

Двамата са разговаряли по най-острия въпрос - положението в Украйна", а Лукашенко заяви, че биха могли да помислят за тристранно сътрудничество. Той добави, че според него и там може да се намери малко работа за Беларус.

Очевидно украинците са започнали да мислят. Проведени бяха три кръга преговори в Беларус, след това в Истанбул, а после държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън даде команда на Зеленски и той забрани да се водят преговори. Това са фактите, защо да обвиняваме някой.

Александър Лукашенко, президент на Беларус

Запитан за твърденията, че Москва е помолила Северна Корея да изпрати свои войски в Украйна, Путин отхвърли твърденията като "чиста глупост". Той добави, че броят на руснаците, които доброволно са подписали договори за присъединяване към армията от началото на годината, е достигнал 300 000, като отбеляза, че те са били водени от "високопатриотични мотиви".

По-рано през седмицата Путин се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. След срещата Путин заяви, че Русия ще спазва санкциите на ООН и потвърди това обещание. Но със сигурност ще търсим възможности за развитие на руско-севернокорейските отношения, добави той.

Срещата на Путин с Лукашенко беше седмата им за тази година.