Свят

ООН предупреди, че доставките на касетъчни боеприпаси за Украйна е „крайно обезпокоително“

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Доставките и разпространението на касетъчни боеприпаси за Украйна е крайно обезпокоително. Това заяви във вторник върховният представител на ООН по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу по време на събрание на Съвета за сигурност в Ню Йорк. Коментарът й е в отговор на решението на САЩ да предоставят на Киев клъстърни муниции.

Доставката на оръжия и боеприпаси в ситуации на въоръжени конфликти поражда сериозни опасения относно потенциалната ескалация на насилието и представлява значителен риск от отклоняване и разпространение, дори и след края на конфликта.

Изуми Накамицу, върховен представител на ООН по въпросите на разоръжаването

„Мерките за справяне с риска от отклоняване на оръжия и боеприпаси към неразрешени крайни потребители и за неразрешена употреба са от съществено значение за предотвратяване на по-нататъшна нестабилност и несигурност в Украйна, региона и извън него“, допълни той.

Постоянният представител на Русия Василий Небензя определи доставката на американски касетъчни боеприпаси за Украйана като „недобросъвестно“. Преди ден стана ясно, че администрацията на Джо Байдън планира да снабди Киев с подобен тип муниции с далечен обсег, което би променила хода на украинската контраофанзива. С подобен тип въоръжаване, силите на Киев ще могат да нанасят удари навътре в окупираните от Москва територии.