Свят

Белият дом: Киев използва ефективно касетъчните бомби

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Белият дом потвърди, че Украйна използва американски касетъчни бомби срещу руските сили в страната. Говорителят по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че според първоначалните отзиви те се използват "ефективно" по руските отбранителни позиции и операции. От Белия дом също предупредиха, че руските военни се подготвят за евентуални нападения срещу граждански плавателни съдове в Черно море.

Получихме първоначални отзиви от украинците и те ги използват доста ефективно. От понеделник насам Русия нанася удари и бомбардира украински пристанищни градове, като унищожава селскостопанска инфраструктура и около 60 000 тона зърно.

Джон Кърби, говорител по въпросите на сигурността на САЩ

При ударите са убити най-малко двама души в Одеса. В близкия град Николаев, който се намира близо до Черно море, бяха ранени най-малко 19 души, включително едно дете, съобщиха украинските власти. В своето вечерно обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Русия е изстреляла 70 ракети и почти 90 дрона с експлозиви, насочени предимно към южните градове. Той добави, че способностите за противовъздушна отбрана на Украйна все още не са достатъчни, за да защитят цялото въздушно пространство на страната.

Войниците ни успяха да свалят някои от вражеските ракети и дронове. Но за съжаление капацитетът на украинската противовъздушна отбрана все още не е достатъчен, за да защити цялото украинско небе. Също така бих искал да благодаря на няколко държави, които затегнаха санкциите срещу субектите, които по един или друг начин помагат на Русия да води тази нечовешка агресия. Благодаря на Съединените щати, Канада и страните от Европейския съюз.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

В края на обръщението си Зеленски заяви, че е разговарял с министър-председателя на Етиопия Абий Ахмед относно заплахата от глад в резултат на оттеглянето на Русия от сделката за черноморско зърно. Той допълни, че през последната година Украйна е изпратила близо 300 хиляди тона хранителни продукти.