Свят

Войната в Украйна раздели Г-20, лидерите не успяха да договорят обща позиция

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Срещата на финансовите ръководители и управителите на централните банки на страните от Групата на 20-те водещи икономики приключи в Индия без консенсус поради различията между държавите по отношение на войната в Украйна. След двудневни разговори страните не успяха да излязат с единна позиция. Вместо това Индия, в качеството си на страна домакин, трябваше да обобщи случилото се на форума.

Все още нямаме единна позиция по отношение на руско-украинската война. Оставаме с решението от срещата в Индонезия. Трябва да оставим на лидерите на страните членки на Г-20 по време на срещата на върха през септември да вземат решение по този въпрос.

Нирмала Ситхараман, министър на финансите на Индия

По време на срещата в Индонезия лидерите остро осъдиха войната. Сигурността на прехраната е ключов приоритет, допълни Ситхараман. Повдигнат бе и въпроса за действията на Русия за спиране на зърнената сделка.

Няколко членове осъдиха прекратяването на зърнената сделка, като заявиха, че това не е трябвало да се случва.

Нирмала Ситхараман, министър на финансите на Индия

По време на тазгодишното си председателство на Г-20 Индия последователно призова всички членове да постигнат консенсус по въпроси, които са от особена важност за по-бедните страни. Сред тях са външният дълг, инфлацията и заплахата от изменението на климата.