Свят

Срещата на Г-20 събира Блинкен и Лавров в Индия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Министрите на външните работи на държавите от Г-20 ще обсъдят в Делхи начини за уреждане на конфликта в Украйна - повече от година след пълномащабната руска инвазия в съседната страна. Германският външен министър Аналена Бербок призова на срещата бъде изпратен ясен сигнал, че групата осъжда войната, започната от Русия.

Руският ѝ колега Сергей Лавров е очакван в Делхи с голям интерес. Той предизвика скандал на последната среща на външните министри от Г-20 - на индонезийския остров Бали през юли миналата година, когато излезе от залата веднага след като произнесе своята реч, за да не слуша повече критики. Оттогава той не се е срещал със свои западни колеги.

Външните министри ще се съсредоточат и върху продължаващата ситуация между Русия и Украйна, но с какво ще излязат членовете на Г-20, ще разберем. Какво е разбирането по отношение на конфликта между Русия и Украйна и въздействието му върху останалата част от света, особено икономическите последствия. Както и предизвикателствата, пред които са изправени развиващите се страни поради конфликта.

Виная Куатра, министър на външните работи на Индия

Сред пристигналите за разговорите в индийската столица са държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и новият китайски министър на външните работи Цин Ган.

Очаква се Индия да заеме неутрална позиция по отношение на Украйна, както е правила в миналото, като събитието вероятно ще бъде засенчено от войната в Европа и нейното въздействие върху световната енергийна и продоволствена сигурност.

Въпреки това високопоставени служители на външното министерство заявиха, че Индия е решена да се съсредоточи върху "също толкова важните" въпроси за нарастващата инфлация, дълговия стрес, здравеопазването, изменението на климата и продоволствената и енергийната сигурност в развиващите се страни.