Европа

Украйна потвърди, че е получила касетъчни боеприпаси от САЩ

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Както от Киев, така и от Пентагона потвърдиха, че Украйна е получила американски касетъчни боеприпаси. Украински военни смятат, че оръжията могат "коренно да променят ситуацията на бойното поле".

Новината беше потвърдена в деня, в който американският президент Джо Байдън се върна в Белия дом след 5-дневна европейска обиколка. Преди да замине, във Финландия, той заяви, че Русия вече е загубила конфликта.

Няма никаква възможност той да спечели войната в Украйна. Той вече е загубил тази война... Надеждата ми и очакванията ми са, както ще видите, Украйна да постигне значителен напредък в настъплението си и това да породи преговорно споразумение някъде по пътя.

Джо Байдън, президент на САЩ

Междувременно украински войници изразиха разочарование, че страната не може да се присъедини към НАТО веднага.

Но страните от Г-7 обещаха да подкрепят Украйна с пакет от дългосрочни ангажименти в областта на сигурността.

Само ден след Вилнюс шест държави се присъединиха към седемте най-големи демокрации в света, с които се договорихме за гаранции за сигурност: Чешката република, Дания, Нидерландия, Норвегия, Испания и Швеция. Благодаря ви! Убеден съм, че броят на гарантите ще се увеличава.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

В Русия президентът Владимир Путин заяви, че евентуалното членство на Украйна в НАТО няма да подобри нейната сигурност. Повтори и една от тезите си за т.нар. специална военна операция.

„Що се отнася до членството на Украйна в НАТО, ние многократно сме говорили за това, то очевидно представлява заплаха за сигурността на Русия. И всъщност причината за Специалната военна операция - една от причините е членството на Украйна в НАТО. Сигурен съм, че това няма да повиши сигурността на самата Украйна“, каза руският президент Владимир Путин.

Той заяви и че Москва няма да удължи зърнената сделка, която изтича в понеделник, ако Западът не изпълни нейните искания. Сред ключовите условия са: премахване на ограниченията, които възпрепятстват руския износ на селскостопански продукти и край на западните санкции срещу Руската селскостопанска банка, за да ѝ се позволи да използва платежната система SWIFT.