Свят

Контраофанзивата на Украйна продължава, войници алармират за нужда от западни оръжия

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент


Обещанието на НАТО за повече оръжия от тази седмица беше приветствано, но войниците на фронта в Донецк казват, че се нуждаят от тях сега. Голяма част от боевете все още се водят с оборудване от съветската епоха.

Научихме много. Вече можем да учим другите. Мисля, че тези държави, които ни дадоха оръжия, вече видяха как работят и как могат да бъдат координирани на нашия полигон. Следователно ние ще бъдем голям плюс за тях. Ще си помагаме взаимно.

Володимир, началник на 59-та украинска бригада

Решението на САЩ да предоставят касетъчни бомби на Украйна беше спорно за някои западни съюзници, но украинските командири казват, че те са от съществено значение за успеха на контраофанзивата.   

Смятам, че е правилно да използваме всички видове оръжия, за да се защитаваме. Ние не се бием на тяхна територия, ние защитаваме собствената си територия и искаме да я освободим. Искаме да ги изгоним обратно през границата, искаме да изгоним злото и да ги оставим да правят каквото си искат на собствената си територия.

Игор, украински офицер 

Според анализатори истинското въздействие на западните оръжия ще се види едва когато Украйна ангажира по-голямата част от бойните си сили, които в момента държи в резерв.