Политика

БСП предлага парламентът да одобрява всяко решение на кабинета за помощ за Украйна

От Euronews България Euronews България
Ninova BGNES Снимка: БГНЕС

„Внесохме в деловодството на Народното събрание два с проекта на решения. С единия предлагаме парламентът да одобрява всяко решение на Министерски съвет за военна, техническа, финансова и друга помощ за Украйна“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред репортери в парламента.
„Всичко, което се изчиства от складовете на Министерството на отбраната и МВР да преминава през одобрение на народните представители. Освен това внасяме и проект на решение споразумението за предоставяне на военна помощ за Украйна отново да мине през парламента”, посочи Нинова.

Повод за изявлението й бяха заявените по-рано намерения на съуправляващите ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС България да предостави на Украйна бронирана техника от 70-те години, която не се е използвала поради отпаднала необходимост. Това Нинова нарече "опразване на складовете" на Българската армия. 

Според нея „всеки ден се взимат решения, които приближават България към войната“. „Категорично сме против това. Виждаме, че имат вече твърдо мнозинство - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС са управляващото мнозинство“, каза още Нинова.

“Изказването на Денков във Вилнюс, с което подкрепя използването на касетъчни муниции нарушава конвенцията, която забранява такова използване и на конвенция, в която България участва“, каза тя, визирайки участието на премиера Николай Денков на срещата на върха на НАТО.