Общество

Ангел Найденов: Да предоставим БТР-те на Украйна, но само ако не се нарушат способностите на армията ни

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Сред основанията за предоставянето на БТР-и на Украйна е, че е отпаднала необходимостта МВР да ги използва. Това е възможно, но все пак това са бронирани машини и вероятно представляват част от военновременните запаси на страната. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria бившият военен министър Ангел Найденов.

Ако все пак преценката на Щаба на отбраната е, че предоставянето им на Украйна няма да попречи и да наруши способностите на българската армия, то тогава не виждам пречка пред предоставянето на това количество, каза още той.

 

Очакванията от това действие са свързани с предоставяне на финансова помощ или подкрепа за България – сума, която би могла да се използва за доставката на друго въоръжение, което е необходимо в този момент.

По думите на бившия военен министър макар и тази техника да е морално остаряла, тя е част от въоръжението на Вътрешни войски и има някакво мобилизационно предназначение.

До пристигането на изтребителите F-16 България ще разполага с 4 работещи МиГ-29 след ремонта на три двигателя от украинска фирма и доставката на два двигателя от Полша, отбеляза още Ангел Найденов. Това е крайно недостатъчно за отбраната на нашето въздушно пространство, но тук ще можем да разчитаме на партньорите ни от НАТО, каза той.

Цялото интервю вижте във видеото.