Свят

Г-7 и ЕС обявиха рамка за дългосрочни гаранции за сигурност на Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Страните от Г-7 и Европейският съюз обявиха международна рамка, която проправя пътя за дългосрочни гаранции за сигурност на Украйна, за да засили защитата си срещу Русия и да възпре Москва от бъдеща агресия.

В съвместна декларация, към която други нации могат да се присъединят, Съединените щати, Германия, Япония, Франция, Канада, Италия и Великобритания, както и Евросъюза, заявиха, че рамката обхваща модерно военно оборудване, обучение, споделяне на разузнавателна информация и киберзащита.

Току-що приключи първата среща на Съвета НАТО-Украйна и всички наши съюзници се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в НАТО. Г-7 ще помогне на Украйна да изгради мощна армия, докато чака да бъде допусната в алианса НАТО. Ще им помогнем да изградят силна и способна защита по суша, въздух и море. Бъдещето на Украйна е в НАТО. Г-7 направи ясно изявление, че подкрепата ни за Украйна ще продължи дълго в бъдещето, след като декларацията очерта многостранна рамка за подкрепа на Украйна. Ще бъдем там толкова дълго, колкото е необходимо.

Джо Байдън, президент на САЩ

В замяна Украйна обеща подобрени мерки за управление, включително чрез съдебни, икономически реформи и повишена прозрачност.

Зеленски заяви, че многостранното споразумение, което проправя пътя за двустранни преговори с отделните страни, е „значителна победа в сигурността“ за Украйна. След среща на четири очи с американския президент, той благодари за най-голямата помощ, която получават от САЩ.

Благодаря много за тази помощ. Наистина разчитахме на нея. Не само за това, а за огромната подкрепа. Искам да благодаря на всички американци, които разбират, че става дума за повече от 43 милиарда до днес. Но трябва да знаете, че харчите тези пари не само за борба. Вие харчите тези пари за нашия живот. Спасяваме живота на Европа и на целия свят. Така че, много ви благодаря за тази среща на върха.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц посочи, че обещанията за сигурност към Украйна, дадени от няколко страни в рамките на Г-7, са предназначени да бъдат част от дългосрочната стратегия за подкрепа на Киев.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Русия е "политически и военно крехка", докато Украйна е получила трайни ангажименти за подкрепа от своите съюзници. Москва показа първите си признаци на разделение, добави той, имайки предвид неотдавнашния неуспешен бунт на наемническата група Вагнер.