Свят

НАТО обсъжда със Зеленски гаранциите за сигурността на Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Лидерите на НАТО подновиха разговорите през втория и последен ден от срещата на върха във Вилнюс, като основният фокус е подкрепата за Украйна. В дискусиите се включиха партньори на Алианса като Австралия, Нова Зеландия, Япония и Южна Корея.

Президентът на Украйна коментира, че страната му се нуждае от „гаранции за сигурност“, докато чака покана да се присъедини към НАТО. И нови оръжия за въоръжените ѝ сили.

 

Имаме за обсъждане три приоритетни въпроса. Първо, за новите пакети с оръжия за подкрепа на нашата армия на бойното поле. Второ, поканата за НАТО, като ние искаме да бъдем на една вълна с всички. От това, което чухме и разбрахме от нашите партньори, е, че ще имаме тази покана, когато мерките за сигурност позволят това. И третият въпрос е свързан с гаранциите за сигурност за Украйна по пътя към НАТО.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

По-късно лидерите от Алианса се включиха в първия съвет НАТО-Украйна, символичен нов форум за диалога с Киев, който трябва да засили сътрудничеството в всички сфери. Съветът ще бъде постоянен орган, в който съюзниците и Украйна ще заседават като равнопоставени и ще могат да свикват кризисни срещи и разговори.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен насърчи Украйна да извърши по-нататъшни реформи по пътя си към бъдещо членство в НАТО и Европейския съюз.

 

Имаме и един важен принос към желанието на Украйна да бъде не само член на Европейския съюз, но и на НАТО. Незаменими за това са реформите, укрепването на институциите и борбата с корупцията. И тук Европейската комисия работи интензивно с Украйна, за да станат тези реформи факт. Удивително е да се види скоростта, с която Украйна извършва реформите въпреки войната.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК

Страните от Г-7 и Украйна ще ратифицират дългосрочно споразумение в сферата на сигурността на срещата на НАТО. Пактът ще включи оборудване за отбрана, обучение и споделяне на разузнавателна информация.

Британският премиер Риши Сунак заяви, че споразумението ще изпрати "силен сигнал" към руския президент Владимир Путин.