Свят

Зеленски с критики към НАТО: Абсурдно е, че няма график за присъединяване на Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украинският президент Володимир Зеленски и министърът на отбраната Олексий Резников пристигнаха в литовската столица Вилнюс, за да присъстват на срещата на върха на НАТО.

Преди пристигането си украинският президент Володимир Зеленски разкритикува НАТО, да не се определя времева рамка. Абсурдно е, че няма график за присъединяване на Украйна към алианса. Изглежда няма готовност нито да бъдем поканени в НАТО, нито да станем член на алианса, написа Зеленски в Twitter и предупреди, че колебливостта на Алианса да насърчава руския терор.

Безпрецедентно и абсурдно е, когато не е определена времева рамка нито за поканата, нито за членството на Украйна. Нерешителността е слабост. И аз ще обсъдя открито това на срещата на върха.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

На срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. алиансът заяви, че страната ще има членство, без обаче да уточни как и кога ще стане това.

Разделенията в НАТО се очаква да попречат на западния военен съюз да предложи на Киев дата за присъединяване или да му отправи официална покана за членство на двудневната среща на върха. Всички държави членки признават, че перспективата за членство на Украйна е невъзможна, докато страната е във война. Това би означавало световен конфликт, защото член 5 на Северноатлантическия договор постановява, че нападение срещу една държава членка е равносилно на нападение срещу всички страни, членуващи в Пакта.

Зеленски беше посрещнат с бурни овации, докато присъстваше на концерт в подкрепа на страната си, който се проведе в столицата на Литва. Президентът на страната Гитанас Науседа връчи на своя колега украинско знаме.