Европа

„Несигурността е слабост“: Зеленски възнегодува срещу НАТО

От Euronews България Euronews България

Абсурдно е да не се определя времева рамка, в която Украйна да бъде поканена да се присъедини към НАТО. Това написа президентът Володимир Зеленски в Twitter, след като по-рано днес от срещата на върха във Вилнюс дойдоха сигнали, че конкретен срок за покана към Киев няма да бъде даден на този етап.

Съветникът по сигурността на Белия дом Джейк Съливан обясни, че незабавно влизане на Украйна в НАТО е невъзможно, тъй като това би означавало пактът да бъде вкаран във война с Русия.

Съливан съобщи, че предстои среща на американския президент Джо Байдън с Володимир Зеленски в сряда, на която ще бъдат обсъдени както тези въпроси, така и продължаващата подкрепа за Украйна срещу руската инвазия. И изрази надежда да се стигне до общо „добро разбиране“.

Изглежда няма готовност нито да поканим Украйна в НАТО, нито да я направим член на алианса. Несигурността е слабост. И аз ще обсъдя открито това на срещата на върха“, написа украинският президент. По думите му тази несигурност насърчава и руската агресия срещу страната му. Той напомни, че за първи път пактът е заговорил за покана към Киев още в далечната 2008 година по време на срещата на върха в Букурещ.