Свят

Зеленски: Украйна е де факто член на НАТО

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна е де факто в НАТО, но очакваме силен и ясен сигнал от срещата на върха във Вилнюс такава покана за членство да бъде реализирана възможно най-скоро. Това заяви украинският лидер Зеленски в навечерието на форума. Той потвърди, че ще присъства на срещата и ще проведе важни консултации и разисквания.

 

Украйна е в навечерието на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, която може да бъде точно това, от което нашата страна, целият алианс и глобалната сигурност имат нужда. Работим изключително усилено тези дни. По-активно от всякога... Всеки лидер, всяка държава разбират какво става. Дори и да се изказват различни позиции, ясно е, че Украйна заслужава да бъде в НАТО. Не сега, защото се води война. Но трябва да получим ясен сигнал точно в този момент.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Зеленски добави, че на срещата във Вилнюс ще бъде обсъдено и предоставянето на още оръжия на Украйна във войната ѝ с Русия. От там, по думите му, може "да дойдат добри новини, що са отнася до въоръжението".

 

Реалността по отношение на сигурността на източния фланг на НАТО зависи от Украйна. Украйна де факто вече е в Алианса. Нашите оръжия са оръжията на Алианса. Нашите ценности са това, в което Алиансът вярва. Нашата отбрана е самият елемент от формулата за Европа, която я прави обединена, свободна и мирна. Вилнюс трябва да потвърди всичко това. Все още работим върху формулировката, върху конкретните думи на такова потвърждение. Работим, за да направим алгоритъма за получаване на покана за членство възможно най-ясен и бърз.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Лидерите от НАТО ще се съсредоточат върху изразяването на подкрепа за Украйна, докато тя се защитава от агресора Русия, върху постепенното доближаване до пълноправното членство, но без реално присъединяване, и гаранции за сигурност след края на войната.