Свят

Новият съвет НАТО-Украйна заседава за първи път

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Въпреки че съюзниците от НАТО не предложиха точен времеви график за присъединяването на Украйна, и изразеното разочарование от това от украинския президент Зеленски, във втория ден от срещата на върха във Вилнюс за първи път ще заседава новоучреденият Съвет НАТО-Украйна.

Той заменя действащата преди това постоянна комисия НАТО-Украйна. Това е поредна стъпка към интеграцията на Украйна, но Зеленски смята, че е недостатъчна.

Без фиксирана дата, но с ангажимент за продължителна военна подкрепа, и когато настъпи подходящият момент – ускорен процес на присъединяване – това предложиха партньорите на Украйна.
Украинският президент ще проведе срещи с американския си колега Байдън и други лидери във Вилнюс, на които ще договаря нови пакети с военна помощ.

 

Дойдох тук, вярвайки в решителността, в партньорите, в силния съюз НАТО. В НАТО, който не се съмнява, не губи време и не се колебае пред нито един агресор.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Войната в Украйна е най-неотложният въпрос за държавите членки на срещата на върха, но и най-разделящият.

“Беше постигнат компромис за отправяне на покана към Украйна да се присъедини към Алианса, когато съюзниците постигнат съгласие и когато условията бъдат изпълнени. Но това ядоса украинския президент Зеленски още преди да е пристигнал в литовската столица, тъй като той очакваше много конкретна времева рамка или покана за членство, или самото членство. Но този въпрос все още разделя страните от НАТО”, предава Ефи Куцокоста за Euronews от Вилнюс.