България

Ще увеличим броя на бойците от НАТО у нас, обяви премиерът Денков

От Euronews България Euronews България
Nikolay Denkov BGNES Снимка: BGNES архив

България ще увеличи състава на бойците от НАТО. Това обяви премиерът Николай Денков пред журналисти във Вилнюс, където се провежда среща на алианса.

Мярката е била сред обсъжданите във връзка с плановете на пакта за защита от Русия, които по думите на самия Денков се отварят за първи път отново след времето на Студената война. По отношение на България те включват надграждане на собствените ни въоръжени сили, осигуряването на самолетите F-16 и два мултифункционални кораби, които страната ни вече очаква. В ход била и работа по осигуряване на бронирани машини за пехотата.

„Това включва също и надграждане на тази бойна група, която имаме в България и която води в момента Италия – така, че да стане на ниво бригада“, добави Денков.

В момента ръководената от Италия българска бойна група, която е част от усилването на източния фланг на НАТО, е на ниво батальон. По стандарт това означава, че наброява между 300 и 1300 души. Бригадата от своя страна е между 3000 и 5000. Новият план, който по думите на Денков ще отнеме известно време, означава неколкократно увеличение на натовските бойци у нас.

„Но съставянето на тези планове и изграждането на бойните сили имат само защитен, издържащ характер. Никой не се подготвя за бойни действия. Но когато има такива сили, всеки агресор би се замислил дали иска да рискува“, обясни премиерът.

По отношение на докладите на българските специалните служби, които посочиха като риск пред страната ни войната в Украйна да се пренесе към други държави, Николай Денков каза: Рискът да се пренесе войната от Украйна в съседни натовски държави в момента се оценява като изключително нисък. От друга страна рискът да бъдат възпламенени Западните балкани се разглежда като много по-сериозен. И това, което днес беше обсъждано, е, че там също се вижда много силно руско влияние. Трябва да си даваме сметка, че опасностите, за които говорим, са предизвикани от един и същи източник.“