Свят

Украйна ще влезе в НАТО, но само когато изпълни всички условия и има подкрепата на всички членове

От Euronews България Euronews България

НАТО ще покани Украйна да се присъедини, "когато членовете на Алианса се споразумеят и условията бъдат изпълнени", каза днес генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, предаде БТА.

Той говори на пресконференция през първия ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски каза, че би било абсурдно, ако алиансът не отправи към страната му покана за членство.

Той заяви това, след като по-рано днес Столтенберг просто обеща Украйна да получи "положително послание". В обща декларация съюзниците се съгласяват, че "бъдещето на Украйна е в НАТО", но не отправят към нея покана за членство.

Украйна ще стане член на НАТО, но след като изпълни всички условия за членство и всички членки подкрепят влизането ѝ, каза във Вилнюс премиерът Николай Денков.

"Украйна има пълна подкрепа в бъдеще да бъде приета като член на НАТО. Затова трябва две неща да бъдат изпълнени. Едното е да бъдат изпълнени условията, които тепърва ще се дефинират от страните членки, и второто е всички страни членки да дадат съгласието си", каза Денков. "В същото време перспективата е ясна – Украйна ще стане член на НАТО, когато това е възможно", добави той.

"В правилата на НАТО, за да бъде приет нов член, не трябва да има териториални спорове, не трябва да се водят военни действия. Така че за всеки е очевидно, че няма как да стане днес. Но това, което е ясно, е, че има ясна перспектива. Всички държави казаха, че ще подкрепят Украйна да стане пълноправен член на НАТО в момента, когато това е възможно", каза премиерът.

По повод казуса с доставката и използването на касетъчни боеприпаси от страна на Украйна, премиерът отново подчерта, че България е против използването им, но Русия не е страна по договора срещу този вид муниции и вече има сведения, че ги е използвала по време на бойните действия. В Украйна има война, едната страна ги използва, ние не подкрепяме използването на касетъчните бомби, но няма как да осъдим Украйна, че също иска да ги използва, добави Денков.