Европа

Германия обяви нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 400 млн. евро

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Германия обяви нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на четиристотин милиона евро. Но няма новина за искането на Киев за ракетни системи с голям обсег "Таурус", въпреки че Русия всява ужас в цяла Украйна. Тази сутрин най-малко двама души бяха ранени при нападения с дронове срещу Лвов в западната част на Украйна.

Атаки имаше и в Харков, където са възникнали пожари в някой от големите квартали на града. Украйна се надява на повече помощ и ясна позиция от Съединените щати тази седмица. Лидерите от ЕС също ще се съберат в Ню Йорк, като нуждите на Киев са сред основните теми в дневния ред

"Ще говорим за бъдещите ни ангажименти към Украйна в областта на сигурността. В Толедо вече го обсъдихме. Те поставиха на масата няколко предложения, които министрите ще продължат да обсъждат", посочи Жозеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС.

Украйна е оптимистично настроена за военния си напредък в източната част на страната, като си върна няколко квадратни километра около Бахмут и в този процес, според нея, нанесе тежки поражения на руските части.

Президентът на страната Володимир Зеленски се срещна с ранени украински войници в университетската болница в Ню Йорк. Посещението бе част от визитата на Зеленски в страната.

"За нас е много важно всички наши послания да бъдат чути от партньорите ни. И ако в Организацията на обединените нации все още има място за руските терористи, ги попитайте тях защо. Мисля, че това е въпрос към всички членове на ООН", заяви Зеленски.

Зеленски трябва да направи обръщение към Общото събрание на ООН във вторник, както и да присъства на заседание на Съвета за сигурност на организацията в сряда. Той ще се срещне и с президента на Съединените щати Джо Байдън и с членове на Конгреса.