Политика

На 27 септември ще станат ясни номерата на партиите и коалициите за местния вот

От Euronews България Euronews България
Rosica Mateva BGNES

265 кметове на общини, 35 кметове на райони, 3159 кметове на кметства и 5053 общински съветници трябва да бъдат избрани на местни избори на 29 октомври. Това съобщи на брифинг зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. А колко ще бъдат кандидатите за всички тези позиции, ще е ясно след като приключи регистрацията на листите в общинските избирателни комисии (ОИК). Срокът е до 26 септември.

Матева съобщи още, че на 27 септември ще бъде изтеглен жребият за номерата на партиите и коалициите в бюлетината. Номерата на местните коалиции и независими кандидати следват номерата на партиите и коалициите, съгласно поредността на вписване на заявленията в регистъра на общинските избирателни комисии (ОИК), обясни тя.

До 23 септември регистрираните в ЦИК коалиции, могат да правят промени в състава и наименованието си, а местните в ОИК.

Говорителят на ЦИК отбеляза, че на страницата на ЦИК вече фигурират списъците с имената на гражданите, подписали се в подкрепа на политическите формации. Тя призова, ако има избиратели, които фигурират, но не са се подписали, да отправят сигналите си към Комисията за защита на личните данни.

Попитана как ще изглежда софтуерът на машините, Матева заяви, че има изискване към изпълнителя да предложи два варианта. Изискването на ЦИК е избирателят да не трябва в самото начало да определи в кои и в колко от видовете избори ще гласува, да може да се връща и да променя своя избор. По думите ѝ ще стане ясно как ще се случи това, след като бъдат проведени преговори с изпълнителя и бъде сключен договор.