Политика

Местни избори 2023: Партиите не постигнаха съгласие за 84 комисии, назначава ги ЦИК

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Политическите сили не са успели да постигнат съгласие за 84 Общински избирателни комисии (ОИК) и те ще бъдат назначени от Централната избирателна комисия (ЦИК). За другите 160 партиите са постигнали съгласие.

Това заяви Росица Матева, говорител на ЦИК.

Според председателя на ЦИК Камелия Нейкова, гражданите ще имат възможност да гласуват за избор на кмет на община, общински съветници, кмет на кметства и районни кметове на София Варна и Пловдив. Общинските избирателни комисии ще започнат работа на 9 септември. Ще се избират 265 кметове на общини.

"Приели сме и срока за регистрацията на партии и коалиции, която започва на 4-и септември и ще приключи на 13 -и септември. Едно от най-важните неща е указанието, което показва изискването за уседналост. Започнали сме изяснителна кампания, имаме рубрика въпроси и отговори я раздел местни избори 2023 г.", допълни Матева.

Тя поясни, че софтуерът на машините трябва да бъде надграден, тъй като когато е купуван, в Изборния кодекс не е бил предвиден машинен вот за местните избори. По думите ѝ това не означава, че няма да има машинно гласуване на изборите през октомври. 

Матева посочи, че ЦИК е в непрекъсната кореспонденция със създателя на софтуера и е имало среща. Тя добави, че от ЦИК са изпратили техническите изисквания относно софтуера. В повечето кметства ще се гласува с три бюлетини, на места и с четири, посочи тя.