Политика

Местни избори по сегашните правила ще родят много проблеми, предупреди експертът Стоил Цицелков

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Ако изборите за местна власт се проведат при правилата, при които се проведоха последните парламентарни избори, това ще доведе до изключително много проблеми, забавяне и трудни калкулации. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Стоил Цицелков от гражданският съвет към ЦИК.

Изборните правила, такива, каквито са в момента, бяха приети през миналата година, каза експертът. Според него обаче вече е късно да се правят някакви промени предвид това, че до началото на предизборната кампания остава около месец.

 

Това са редовни избори за които се знаеше и ги очаквахме. По тази причина с група експерти изпратихме до депутатите становище какво точно трябва да се промени, за да не се получи някакъв хаос. Спомняте си, че при последните парламентарни избори, които са доста по-прости, имаше сериозно объркване с тези правила. Има добри практики, които можеше да се приложат, но за съжаление вече съм скептик, че ще могат да бъдат приложени.

Според Цицелков за пореден път предложенията на експерти, на Венецианската комисия и на Съвета на Европа няма да бъдат чути. Той обясни, че повечето от тези предложения са в унисон, като в тях се говори за опростяване на протоколите. Струва ми се, че има прекалено много неясноти малко повече от месец преди вота, изрази опасенията си експертът.

Според него при оставащото малко време трябва да се реши кое ще бъде водещо при отчитане на изборните резултати – електронният запис от машината или отново ще се броят разписки на ръка.

Времето наистина е много кратко и дори да се въведат изисквания за обучения на секционните избирателни комисии и те да държат изпити, не съм сигурен дали ще намерим такива хора и дали ще успеем да ги обучим, каза още Цицелков.

Целия разговор вижте във видеото.