Политика

Предизборно: Бум на регистрациите по настоящ адрес, 70 000 пожелали да се преместят

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Бум на преместванията по настоящ адрес отчетоха от Института за развитие на публичната среда - с близо 80% са нараснали дерегистрациите в периода януари-април 2023г., в сравнение с миналата.

Право на глас има всеки гласоподавател с постоянен адрес на територията на съответното населено място, но и такива, които са регистрирани по настоящ адрес в населеното място до шест месеца преди изборите. Или, в случая на местните избори тази есен, това означава до края на април. След направено изследване, от Института за развитие на публичната среда откриват съмнително голям брой хора, които в рамките на този период са се дерегистрирали от областните центрове и са се преместили към съседни по-малки общини. Данните показват, че те са с 80% повече от изминалата 2022г.

Сега са около 70 000 души спрямо 38 000 преместили се по настоящ адрес миналата година. Пример е община Земен в област Перник. Там при постоянно живеещи около 1800 души само за периода януари-април т.г. има 181 души, които са се преместили, а през месец май, когато е изтекъл срока са се преместили само двама. В същия период миналата година обаче желаещите да се преместят в община Земен са само 10 човека.

Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда

И тази есен на политическата сцена ще се заформят нови предизвикателства. Проф. Михаил Константинов предупреждава, че грешки при гласуването на машина отново не са изключени.

Един от проблемите ще бъде чисто технически в някои избирателни секции ще се гласува за до 5 неща, някой ще се учуди защо 5 - общински кмет, районен кмет ако има такъв и кмет на населено място ако се гласува за такъв, освен това общински съвет и накрая преференции.

Проф. Михаил Константинов, математик

Експерти прогнозират, че голямата битка отново ще е за София. Според проф. Константинов доминиращи в малките и средни общини на местните избори ще са ГЕРБ-СДС. И допълни, че управляващата коалиция ПП-ДБ няма достатъчно местни структури, за да получи надмощие на местния вот.

Има едно правило в българските избори, в местните избори, че който е спечелил София, не е загубил изборите. Ясно е, че ГЕРБ ще понесе загуби, в сравнение с положението, което сега има, тъй като в момента при ГЕРБ има почти тотална доминация в местната власт. Ясно е, че някои от големите градове ще бъдат загубени. БСП и Възраждане едва ли ще имат някакви големи успехи специално в местния вот. БСП стабилно загуби позиции и ги губи постоянно.

Проф. Михаил Константинов, математик

А какъв ще бъде финалният резултат от "изборния туризъм" на местния вот и как ще се разпредели властта в оспорваната битка - ще разберем на 29 октомври. При всички положения - най-важният фактор отново ще бъде избирателната активност на гражданите.

За Евронюз България Софи Цветкова.