Политика

Говорител на ЦИК: Софтуерът на машините за гласуване не е пригоден за местни избори

От Euronews България Euronews България
Rosica Mateva

"Когато са купувани машините за гласуване и когато е сключен договорът за доставката им и на софтуера през февруари 2021 г., не е предвидено гласуване на местни избори с машини". Това обяви пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

"В момента се водят разговори как ще бъде надграден този софтуер, за да може да бъде използван за общи местни избори. На места в тези избори ще се гласува с 4 бюлетини. В Изборния кодекс не беше предвидено да се гласува на местни избори с машинно гласуване, когато то беше въведено като начин на гласуване. Сега ще трябва да се ползват тези машини, но този софтуер - с него не е предвидено такова гласуване, трябва да бъде надграден. Мнението на ЦИК е, че сега избирателят трябва да може сам да прецени в каква поредност да гласува за съответния брой избори, за които има право да гласува в населеното място, в което се намира и в което има право да гласува. Тези избори са доста сложни“, обясни Матева.

Според нея „изборите са въпрос на национална сигурност и в работата по организацията им трябва да бъде ангажирана цялата държава. Ние отново сме в разговори с изпълнителната власт. Разчитаме и на това, че държавата ще подпомогне работата на ЦИК"

Тя напомни, че според Изборния кодекс са задължени да има създадено звено "машинно гласуване" към ЦИК. "Още миналата година се опитахме да попълним състава на това звено, но тогава не се появиха кандидати", посочи тя.  Според нея възможна причина за това е предвиденото ниско заплащане. Такива специалисти в частния сектор получават доста по-високо заплащане“, отбеляза Матева.

"Ще се обяви конкурс, но сме наясно, че дори да се появят кандидати, те няма да могат да участват в работата за тези избори за общински съветници и кметове", допълни тя.

„Проблемът на много от машините беше, че изобщо не стартираха, имаха проблеми с флаш паметите, с екраните, проблеми със софтуера“, каза говорителят на ЦИК по повод парламентарните избори на 2 април и проблемите с електронните устройства тогава.