Политика

Политолог: Местните избори ще са тест за управляващата коалиция

От Марина Матева Марина Матева Водещ

През този политически сезон, неща които са нормални за политиката ги превърнахме в нещо изключително. Ако отидем при нашите съседи – Румъния, Гърция, Македония и кажем, че имаме бюджет за 2023 г., приет през юли, мисля, че ще ни се изсмеят.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът Атанас Радев.

Сериозните заявки за конституционни промени, съдебна реформа станаха на пух и прах. В момента, в който излезе текстът и мотивите – някакви хора прочетоха нещо написано на хартия и не е ясно какво ще последва от него. Дебатът, който в момента се води изцяло изменя фокуса. Не се говори по въпроса за двойното гражданство – че депутатите с двойно гражданство ще могат да останат такива, което означава, че и министри, и президент, и вицепрезиденти ще имат право с двойно гражданство да изпълняват своите функции.

 

Когато 24 май стане национален празник в България ще потекат реки от инвестиции, всичко ще стане цвета и рози и ние всички ще се помирим.

За едно нещо, за което от 30 г. е постигнат някакъв консенсус – националният празник да е Трети март, някой от някъде се появява и казва, че това нещо трябва да се промени. Не виждам дебата по същество, който да налага това.

Този акт на гражданска активност в цялата страна днес, ако бъде канализиран като активност по отношение на управлението, наистина си мисля, че могат да потекат реки от инвестиции и благополучие на страната. Но това изисква поставянето на важните теми и решаване на проблемите въпроси. Като общество ни липсва тази приказка какво всъщност ние правим.

 

Имаме бюджет за 2023 г. и искат да ни кажат, че образованието е страхотен приоритет. А къде са инвестициите в образованието? Къде са инвестициите към младите учени, къде са стимулите за оставането на младите хора в България?

Случаят на агресия, който виждаме показва отсъствието на младежка политика – тежкото неразбиране на този въпрос.

Държавата не се управлява от „Фейсбук“, а чрез политически партии, гражданско общество, чрез организации и представителство на интереси. По този начин – с демонстрации и активност, нещата могат да се случат.

На местните избори в София ще се опита да се направи национална кампания. Това ще е тест за доверие за управляващата коалиция. Тук е въпросът дали ще имаме препокриване в последствие, защото освен за избора на кметове, това ще рефлектира и върху представителството в общинския съвет. ПП и ДБ имат силно представителство в големите градове. Това е тяхната битка и възможност да се стабилизират като политически субекти.

В местните избори се избира на по-различно ниво. Там става дума за човек, който ще води местните общности и трябва да разреши ясни конкретни проблеми.

Ключово е дали този кабинет ще намери своята стабилизация след местните избори или и от стратегическа гледна точка ГЕРБ биха могли да дръпнат шалтера на това правителство преди ротацията.

Европейските избори ще са по-важни, защото ще гласуваме с национална листа и ще са пряк избор на обществените настроения в рамките на 24-а година.

Вижте цялото интервю във видеото.