Политика

Панчугов: ПП-ДБ може да излязат от коалицията, след като изгубят местните избори

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Очевидно е имало нужда от това да дойде отпуската на депутатите за да се забързат. Нямам идея защо е бързането, както и отлагането на нещата преди това. Надявам се да има някакво споразумение как да изглежда това управление. Такава е надеждата. Предстои да видим. Сега нищо няма да се случва през отпуската. Ще продължава процеса по опипване, според мен. Нормалният процес на коалицията има предварителен процес на съгласуване, пък те както искат да му викат.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ политологът Христо Панчугов. Според него сменянето на националния празник от 3 март на 24 май е било отклоняване на вниманието на това, че ДПС участва в тази коалиция.

„Дебатът остана на страна какви проблеми решават тези промени. Според мен, ако част от промените например в Конституцията се правят срещу президента, според мен импийчмънтът би била по-добрата процедура, но вместо това ние виждаме орязване на правомощията му. Усещането, че някой е по-приемлив от друг не е институционален отговор“, подчерта политологът.

Липсва институционален контрол, това е проблемът със служебните правителства и дебатът по промените в Конституцията трябва да са свързани с това как да не позволим повече да има произволна власт.

„Опасявам се, че пътят до местните избори не е дълъг, но засега коалицията е стабилна“, каза още Панчугов.

„Има публична заявка за истерия, но всъщност изглежда като, че всички са приели тази ситуация. За ГЕРБ това е полезен ход, защото са обратно в политиката и са легитимирани, за ПП-ДБ пък изглежда, че те контролират всичко, но всъщност не е така“, коментира политологът.

ПП-ДБ и ГЕРБ ще бъдат един срещу друг във всички областни градове и вероятно ПП-ДБ ще ги загубят, което ще промени тотално политическата карта и ще видим дали няма да си кажат, че няма какво да правят повече в тази коалиция. Големият въпрос е ще видим ли напредък по законите по Плана за възстановяване, по промените в Конституцията и т.н.

Според Панчугов БСП е залязваща партия.

„Тя очевидно е на ръба на оцеляването и това, което е останало в момента от тях, не е опозиционна политика. Ние имаме позициониране според ситуацията. „Възраждане“ са много по-кресливи.Т е водят и до залеза на БСП, между другото“, смята политологът.

По неговите думи ПП-ДБ е позиционирана по-скоро в ляво, но предстои да се види дали формацията ще се задържи там.

„Предстои да видим какво ще се случи в София, вчера гледах социология, че г-н Терзиев води, ще видим кой ще издигнат ГЕРБ. Не е добре подредена кампанията, нито добре премислена. Зависи от кампанията как ще се развият нещата“, каза още Панчугов.

Целия разговор вижте във видеото.