Политика

166 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха общ проект за конституционна реформа

От Euronews България Euronews България

Трите политически сили, инициатори на конституционната промяна - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, внесоха в деловодството на парламента законопроект за промяна на Конституцията. Всяка една от формациите избра да коментира ситуацията поотделно.

„Беше внесен законопроект подписан от 166 депутати - от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, с което се гарантира във висока степен мнозинството за прокарването на идеи за промени в Конституцията”, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов, БГНЕС.

„Чрез идеите се осъществява съдебната реформа, ВСС се разделя на две - съдийски и прокурорски съвет. Намаляват се и правомощията на главния прокурор“, обясни той пред репортери в НС.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков уточни, че е имало обединение за това националният ни празник да е 24 май с ГЕРБ и ДПС. „България е дала огромно богатство на Европа в сферата на културата, писмеността и знанието. Само през образования, знание, писменост и култура България може да бъде една напредничава държава в ЕС”, допълни Петков, като така даде да се разбере, че управляващите са се разбрали да приемат 24 май за национален празник, а не 3 март.

„Ние предлагаме при служебните кабинети президентът да си избере кандидата за министър-председател от председателя на НС, шефът на БНБ или шефът на ВКС”, посочи от своя страна съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. Бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова благодари и на ГЕРБ-СДС за „засилване на функциите на Инспектората на съдебната власт“.