Политика

В навечерието на местния вот: Трябва ли да бъде ограничен броят на кметските мандати?

От Euronews България Euronews България

Кметовете да имат право само на два последователни мандата. Това предложиха управляващите по-малко от два месеца преди местните избори. Как се възприема идеята провериха кореспондентите ни.

В близкото до Велико Търново градче Килифарево живеят 2 500 жители. В състава на едноименната община влизат близо 60 села и махали, а кметът и Димитър Събев през октомври ще завърши своя трети пореден мандат.

От сдружение „НПО Мандат“ смятат, че мандатността на кметовете е превантивна мярка срещу зависимости и корупционни практики.

Мандатността според нас е единственият начин да се преборим с този феодален модел. Местните кметове, общинските кметове на практика се превърнаха в местните феодали.

Адвокат Гънчо Гънчев, председател на сдружение „НПО Мандат“

„Те събраха икономическата и политическата власт в едно, ние на практика им дадохме абсолютната власт! Това е начинът по който ще пречупим гръбнака на статуквото, затова и съпротивата срещу мандатността е изключително голяма, вадят се какви ли не доводи“, допълва адв. Гънчев.

Кметът на Килифарево обаче е против тази идея.

В течение съм на коментарите за феодализъм, за обвързаност... Но в населено място като Килифарево това не е реалистично, защото 24 часа ние сме пред очите на хората, на кметството, имайки предвид кадровия дефицит в много райони - какво пречи възприеман от населението кмет, утвърдил се, имайки желанието да работи, да продължи мандатността и хората да го преизберат?

Димитър Събев, кмет на Килифарево

Не на това мнение са част от жителите на общината.

„Трябва да има определена мандатност всеки кмет, защото се превръща дадена община, село или град във феодален строй, под ръководството на дадена личност, независимо колко способна е тя“, казва Петър Михалев

Според Марин Недев два мандата са достатъчни.

„Според мен два мандата е напълно достатъчно. Със сигурност правят зависимости и са обвързани, спрямо общините – колкото по-дълго е , толкова повече стават връзките и по-трудно се разкъсват“, коментира Стефан Райчев.

Засега ограничаването на кметските мандати остава само предложение, така че кметът на Килифарево може да бъде кандидат и на местния вот на 29 октомври.

Целия репортаж вижте във видеото.