Европа

За първи път по временния коридор: Два товарни кораба акостираха на пристанището в Черноморск

От Euronews България Euronews България

Два товарни кораба акостираха в пристанището на Черноморск в южната част на Одеска област.

Плавателните съдове са първите, които използват временния коридор в Черно море, създаден след решението на Русия да не подновява споразумението, което гарантира сигурността на износа на зърно от Украйна. Корабите ще натоварят близо 20 000 тона, предназначени за Азия и Африка. 

През август Украйна обяви създаването на "хуманитарен коридор" в Черно море, за да заобиколи руската блокада. Оттогава пет кораба са използвали коридора, за да напуснат украинските пристанища. "Първите граждански кораби използваха временния коридор, за да влязат в украинските пристанища", потвърди вицепремиерът Олександър Кубраков във Facebook. 

През юли Москва провали ключовата сделка, сключена с посредничеството на ООН и Турция, която гарантираше безопасното преминаване на зърнени товари от украинските пристанища. След спирането на споразумението Русия засили атаките си в района на Одеса, като се насочи към пристанищната инфраструктура и тази за съхранение на зърно. За целта бяха използвани ракети и безпилотни самолети.