Свят

Суровикин оглавява нова частна военна компания

От Euronews България Euronews България
Surovikin (1)

Русия създаде нова военна частна компания, която се очаква да бъде оглавена от генерал Сергей Суровикин, но под ръководството на министерство на отбраната.

Това съобщи агенция УНИАН. Самият Суровикин наскоро бе забелязан в Алжир. Според украинския Център за национална съпротива, руското министерство на отбраната изпраща свои представители в Беларус и африканските страни - Алжир, Мали и Судан. Руснаците планират да убедят колкото се може повече вагнеровци да сключат договор с Русия чрез нова частна военна компания. „Така конкуренцията за подготвяните човешки ресурси продължава между „Гардсервис“ на беларуския диктатор Александър Лукашенко и новата руска ЧВК под ръководството на руското министерство на отбраната“, допълниха в центъра.

По-рано Централната данъчна служба съобщи, че "вагнеровците", които отказаха договора с руското министерство на отбраната, ще отидат в ЧВК "Гардсервис" в Беларус. Основната задача на тази ЧВК е противодействие срещу опозицията в случай на неблагоприятен политически сценарий за Александър Лукашенко В същото време на 15 септември се появиха снимки на руския генерал Сергей Суровикин в Алжир. Руската федерация заяви, че той е назначен за председател на Координационния комитет на ОНД по въпросите на противо-въздушната отбрана.