Европа

„Вагнер“ прекратяват договора си с Русия, Суровикин изчезна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Създателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин е отказал да сключи договор с руското министерство на отбраната, след което е бил уведомен, че участието на бойците му във военните действия в Украйна се прекратява.

Това съобщи председателят на комисията по отбрана в руската Дума Андрей Картаполов, цитиран от ТАСС.

Дни преди опита за метеж министерството на отбраната бе заявило, че „всички формирования, които изпълняват бойни задачи, трябва да сключат договор“ с министерството.

Кремъл засега отказа да коментира съдбата на генерал Сергей Суровикин, който не се е появявал публично след метежа на „Вагнер“. Появи се информация, че той е бил арестуван, защото знаел предварително за замисъла на Пригожин.

 

За съжаление, не. Не мога да ви кажа нищо. Затова ви препоръчвам да се обърнете към министерството на отбраната. Това е негов прерогатив. Трябва да разберете, че Путин е върховен главнокомандващ и работи с министъра на отбраната, с началника на Генералния щаб.

Дмитрий Песков – говорител на руския президент Владимир Путин

Суровикин, известен с прозвището „Генерал Армагедон“, не се е появявал публично от събота, когато във видеозапис се обърна към Евгений Пригожин да спре метежа. На кадрите Суровикин изглеждаше видимо изтощен и не беше ясно дали не говори под натиск. След това се появи непотвърдена информация, че е бил разпитван от службите за сигурност.

Самият Пригожин заяви, че „Вагнер“ престава да съществува в настоящия си вид от 1 юли.

Американски военни експерти обаче очакват преговорите за съдбата на „Вагнер“ да продължат, предава ДПА. Според вашингтонския Институт за изследване на войната лидерът на наемниците може да се е върнал в Русия, за да договори подробностите около споразумение с властите.