Свят

Американското разузнаване знаело за бунта на „Вагнер“, съдбата на наемниците остава неясна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

„Не става дума за опит за преврат, така не го нарича нито Путин, нито Пригожин. В първото си изявление, посветено на похода, Путин казва, че бунтът е щял да бъде потушен при всички случаи. Това, което не знаем е къде се намира Пригожин, както и Путин. Последните изявления, които се появиха, следва той да е в Кремъл.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ международният редактор в Euronews Bulgaria Габриела Беличовска.

Според твърденията на Пригожин руското военно министерство иска „Вагнер“ да спре да съществува от 1-ви юли.

В съобщението си от вчера лидерът на групировката пък разясни, че става дума за поход на справедливостта, поведен срещу руските военни, а не толкова срещу Владимир Путин.

Има и друг въпрос пред „Вагнер“ – какво ще се случи с „Вагнер“ в Африка, защото много преди похода в Москва и преди да започне да се сражава в Украйна, те са действали в Африка Там изпъкват няколко държави, най-много Мали. „Вагнер“ помага на армията срещу групировки, свързани а Алкайда и Ислямска държава.

Според Лавров Вагнер ще продължи да действа в Мали. В същото време обаче Судан, като пример от по-скорошното минало, там продължават боевете, Вагнер си има и своите изяви в Судан. Тъй като идеята е, че Вагнер там предоставя подкрепа и обучение на местни военни, в замяна експлоатира запазите в Судан от злато.

Появи се и информация, че американското разузнаване е знаело за този бунт, но още в първите часове след началото на бунта, световните лидери са предупредили Украйна в никакъв случай да не се възползват от ситуацията в Русия в своя полза.

Целия разговор вижте във видеото.