Европа

Руската държава е финансирала "Вагнер" с над €922 млн. за година, призна Путин

От Euronews България Euronews България
Putin AP Снимка: AP

Руската държава изцяло е осигурявала издръжката на наемническата група "Вагнер", заяви руският президент Владимир Путин на среща с военнослужещи, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
"Искам да отбележа и искам всички да знаят - издръжката на цялата група "Вагнер" беше изцяло осигурена от държавата. От министерството на отбраната, от държавния бюджет, ние изцяло финансирахме тази група", каза държавният глава.

Той допълни, че компанията "Конкорд", която притежава "Вагнер", е получила 80 милиарда рубли от държавата в рамките на една година за доставка на хранителни продукти. "Издръжката [на групата Вагнер] беше изцяло поета от държавата, а част от цялата тази група, тази компания "Конкорд", в същото време спечели 80 милиарда рубли", каза той.

По думите му само за една година руската държава е отпуснала на компанията "Вагнер" над 86 милиарда рубли (около 922 милиона евро) за издръжка на бойци и за стимулиращи плащания. "От тях 70 милиарда и 384 милиона за възнаграждения, 15 милиарда и 877 милиона за стимулиращи плащания и [още] 110 милиарда и 179 милиона за застрахователни плащания", уточни той.

Руските военнослужещи предотвратиха хаоса и гражданската война, които винаги и навсякъде настъпват след въоръжени бунтове, твърди президентът на Русия. "Искам всички ние да разберем какво се случваше и какво щеше да се случи, ако не бяхте направили това, което направихте и не бяхте изпълнили военния си дълг, и не бяхте показали своята вярност към клетвата си и към руския народ. Както винаги се случва в такива случаи, винаги и навсякъде се случва едно и също: въоръжените въстания са последвани от пълен хаос и гражданска война", допълни той.

Руският президент каза още, че въоръжените сили на Украйна са загубили 259 танка и 780 бронирани машини от началото на своята контраофанзива на 4 юни.

"Без предпоставки за мирни преговори"

Кремъл заяви днес, че не разполага с информация за местонахождението на лидера на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин, който в събота вдигна бунт в знак на протест срещу лошото според него провеждане на военните операции в Украйна.
Съгласно условията на споразумението, което сложи край на метежа, Пригожин получи разрешение да се премести в Беларус, а на бойците му беше дадена възможност да се присъединят към редовните въоръжени сили на Русия или да отидат в съседната държава заедно с него.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на редовния си всекидневен брифинг, че споразумението за прекратяване на бунта се изпълнява и че президентът Владимир Путин винаги държи на думата си, предаде БТА, като се позова на Ройтерс. Той каза, че не знае колко бойци на "Вагнер" ще подпишат договори с министерството на отбраната след сделката.
 
За момента няма предпоставки за мирни преговори между Русия и Украйна, каза още говорителят на Кремъл.

Той заяви това в коментар на твърденията на германски медии, че такива разговори може да започнат следващия месец.

Москва е казвала, че при евентуални мирни преговори трябва да се вземат предвид "новите реалности", като имаше предвид, че Киев трябва да признае обявената през септември анексия от Русия на четири украински области. Украйна и Западът обаче отхвърлят това условие. Киев заяви, че няма да преговаря с Москва, докато и последният руски войник не напусне Украйна.