Европа

Украйна си върна село Клишчиевка

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Украинските сили съобщиха, че са превзели село Клишчиевка от руските войски след месеци на ожесточени боеве. Селото се намира южно от окупирания Бахмут и идва дни след като стана ясно, че е било освободено и близкото село Андреевка. За превземането първо съобщиха от бригадата "Ярост" на Националната гвардия. Говорителят на Източната група Иля Евлаш потвърди превземането на селото, като заяви, че това е станало благодарение на общите усилия на пехотни и въздушни войски. Президентът на страната Володимир Зеленски също поздрави войските на Украйна.

 

Бих искал да отдам специално признание на воините, които постепенно си връщат територията на Украйна в района на Бахмут. Взехме си обратно Клишчиевка! Браво!

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Превземането на Клишчиевка е важна тактическа победа за украинските сили. Високата надморска височина на селото предлага гледка към окупирания от руснаците град Бахмут и дава нови възможности на украинските сили да обкръжат града. То също така дава  на украинските сили по-добър поглед върху руските логистични линии. От своя страна Русия съобщи, че е свалила дронове над Кримския полустров. Според властите не е имало щети или ранени.