Свят

Разузнаването на Украйна използва дронове за подкрепа на пехотата

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

На южния фланг на Бахмут двама оператори от Трета щурмова бригада на ВСУ прикрепят граната към дрон, след което се прикриват. „Лутий“ и „Аспирант“ трябва да изпратят безпилотния апарат на разузнаване, за да помогнат на пехотните подразделения, които настъпват по фланга. Битката там е ожесточена, всеки ден позициите се изместват с по няколко метра.

Украинските сили са съсредоточили усилията си да си върнат обратно полуразрушения град.

Искаме да подкрепим нашите щурмови части колкото е възможно повече, да бъдем техните очи, да хвърляме гранати, да направим всичко, за да улесним пътя им. Няма по-трудна задача от нападението.

„Лутий“ – оператор на дрон, 3-та щурмова бригада от ВСУ

Взводът за въздушно разузнаване играе ключова роля за успехите в този участък, като използва експлозиви за унищожаване на руски позиции, които са твърде близо до артилерията. Флотилията от безпилотни самолети лети 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Когато целите са идентифицирани, дронът излита, като полетът му продължава около половин час.

Когато се приближаваме към руските позиции, какво правим? Не можем да използваме 122-милиметрови минохвъргачки, тъй като е рисковано и можем да нараним нашите войници. Много е рисковано. Тогава пускаме дроновете с гранати.

„Аспирант“ – оператор на дрон, 3-та щурмова бригада от ВСУ