Европа

ЕК отмени забраната за внос на хранителни продукти от Украйна в пет държави

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Европейската комисия съобщи, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна, чието действие изтича днес в полунощ. След края на този срок Украйна се съгласява да въведе мерки за избягване на затрудненията на европейския пазар, се посочва в съобщението.

Заключението на комисията е, че са отпаднали трудностите, изпитвани доскоро от България, Румъния, Словакия, Полша и Унгария.

ЕК и засегнатите държави от ЕС, Украйна и Молдова са се договорили Киев да въведе в следващите 30 дни лицензи за износ на земеделски стоки, за да се избегне рязкото увеличаване на износа на зърно.

Украинската страна ще следи вече износа на 4 групи стоки, за да предотврати изкривяване на пазара в съседните държави от ЕС.

ЕК ще се въздържа от налагане на ограничения, докато мерките на Украйна са в сила и работят напълно, се отбелязва в съобщението.

Комисията наложи временните ограничения за украинския внос от 2 май, като преди това засегнатите държави бяха въвели едностранни мерки. При въвеждането на европейските мерки на засегнатите страни бяха изплатени обезщетения.

ЕК анализира данните, свързани с въздействието на износа на 4 категории селскостопански продукти върху пазара на ЕС и стигна до заключението, че благодарение на работата на Координационната платформа и на временните мерки, въведени на 2 май 2023 г., нарушенията на пазара в петте държави-членки, граничещи с Украйна, са изчезнали.

Износът за трети държави извън ЕС тече и дори се увеличава.

Европейската комисия и Украйна ще наблюдават ситуацията чрез общата платформа, за да могат да реагират на всякакви непредвидени ситуации.