Европа

Зеленски недоволен от страните, удължили забраната за украинското зърно

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украинският президент приветства решението на ЕС да не удължава забраната за внос на зърно от Украйна, като го определи като пример за истинско единство и доверие.

“Разговарях по телефона с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Ограничителните мерки срещу нашия износ на селскостопанска продукция бяха отменени от ЕС. Важно е европейското единство да работи на двустранно равнище – със съседите, които подкрепят Украйна по време на войната. Но ако решенията на съседите не са в този дух на единство и доверие, Украйна ще отговори по цивилизован начин. Проведох среща с правителствени служители и президентската канцелария относно по-нататъшните тактики за защита на нашите споразумения за свободна търговия с ЕС”, каза Зеленски.

В петък, когато изтече крайният срок на забраната за внос на украинско зърно в ЕС, Комисията обяви, че ограничителните мерки отпадат, но Полша, Унгария и Словакия съобщиха, че ще наложат едностранни забрани върху украинския износ.

Междувременно САЩ потвърдиха официално за срещата на Зеленски с президента Джо Байдън следващия четвъртък.

 

Президентът Байдън ще приеме президента Зеленски в Белия дом в четвъртък. Това ще бъде тяхната трета среща. Тя идва в критичен момент, когато Русия отчаяно търси помощ от страни като Северна Корея за своята брутална война в Украйна.

Джейк Съливан – съветник по националната сигурност на Белия дом 

Зеленски ще посети и американския Конгрес, в който се обсъжда нов пакет от военна помощ за Украйна за 24 милиарда долара. Очаква се разговорите в Капитолия да дадат тласък на приемането на този пакет, отбелязват американски медии.

Президентът на Украйна ще присъства и на Общото събрание на ООН, което започва следващата седмица в Ню Йорк.