България

След отмяната на забраната: Ще проведат ли среща премиерът Николай Денков и зърнопроизводителите?

От Euronews България Euronews България
Denkov BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Премиерът Николай Денков и земеделският министър трябваше да проведат среща със зърнопроизводители по повод отмяната на забраната на внос на зърно от Украйна у нас. Причината - недоволството сред производителите за освобождаването на вноса и притеснението, че украинското зърно ще залее пазара. 

Снощи пред БНТ Денков заяви, че е получил официално писмо, с което браншът отказва срещата. По думите на премиера, България не е имала проблем с вноса на три от четирите зърнени култури от Украйна, а само със слънчогледа и нерафинираното олио. Затова и държавата е готова да подкрепи именно онези производители, които биха пострадали от възобновяването на вноса. Николай Денков допълни, че вижда подмяна на истинския проблем с общи искания, които са много далеч от действителността. 

Междувременно председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов заяви пред Euronews Bulgaria, че земеделските асоциации, които организират национален протест в понеделник няма да присъстват на срещата с мотива, че на нея няма да присъства финансовия минисър Асен Василев. По-рано Василев посочи, че ако забраната продължи хазната ще бъде ощетена със 140 млн. лева на месец, а печалбата на зърнопроизводителите за миналата година възлиза на 2,5 млрд. лева. Правителството обяви готовност да подпомогне финансово ощетените от забраната земеделци.