Култура

MONA: С Искрата работим по новата ми песен, подготвям и самостоятелен концерт

От Диана Радева Диана Радева Журналист

Скоро излезнах от 4-годишна връзка, в която имах периоди на събирания и раздели. Когато написах тази песен се чувствах счупена, свързах се с Искрен Тончев - Искрата. Написахме текста заедно. Получи се симбиоза между неговото и моето творчество, защото аз съм народна певица.

Това каза в предаването "Добро утро, Европа" по Euronews Bulgaria изгряващата звезда на българската музикална сцена MONA.

Ходила съм на уроци за поп и джаз пеене, но силата ми е фолклора. Той много се изкефи на фолклорните елементи. Аз винаги, когато създавам песен се водя по фолклора. Началото беше "Луда ли си моме ле, момък залюбила”. Мечтая за момента, в който ще съм толкова влюбена, когато ще напиша щастлива песен.

Винаги съм била малко по-едричка, аз съм ниска - 160см. И като започнах да излизам на сцена реших, че ще започна да тренира много, свалях много килограми. Изключих всичко пържено, сладко, с времето изчетох много статии, запознавах се с вегани. Беше трудно, защото за да си набавиш всички витамини, минерали, нужни неща от плодове и зеленчуци и ядки е трудно. Но реших да стана веган и живота рязко се промени, гласът ми стана много по-здрав. Никога не съм се чувствала с толкова много мощ.

С годините при мен се натрупа проблем с гласа преди това, имах разкъсана гласна струна. Сега всичко е супер и имам проблем единстено с витамин Б12, според изследванията, но си го приемам отделно и всичко е точно. Чувствам се много щастлива. Много сме си близки с родителите ми. Майка ми е най-близката ми приятелка и аз съм благодарна за тази възможност, защото не всеки има този късмет. Имам невероятни родители, имам и брат и сестра. Много се разбираме и с тях. Те се притесняваха за мен в онзи период, когато просто се бях изгубила. Трябва да се говори за проблемите за да може те да отминават. 

Този път организацията по заснемането на видеото към новата ми песен беше по-мащабна. Работихме с Люси Иларионов. Това беше първото ми ходене във Варна и на Камчия по време на снимките на видеото. Адски много ми хареса. Това лято от ангажименти и работа не ми остана време да ида на море. Остава ми по 2-3 дни да видя семейството в Кюстендил и пак се връщах в София. Но във видеото имаме един много екзотичен модел, с който се запознахме в деня на снимките, много се притеснявах, но пък много добре се сработихме с него. Беше много забавно.

Баща ми ми е продуцент. Семейството винаги ме е подкрепяло. Това му е първият път, в който се занимава с това нещо. Екипът ми продължава да се увеличава колкото по-професионални стават нещата. Имам страхотен мениджър, който ми е един от най-близките хора. И съм благодарна на всички хора, които са се появили по една или друга причина. В момента с Искрата работим по новото ми парче. Тя е много различна от тази сега. Никога не съм очаквала да се чуя в такъв стил, но не е поп-фолк. Няма да издавам. Има си моите фолклорни елементи, но е в съвсем друг стил. Парчето е колаборация, но е тайна с кого. Ще реализираме новата ми песен до 1-2 месеца. Мисля да направя и една балада. Подготвям самостоятелен концерт също така през декември месец. Преди това през октомври и ноември също ще участвам на няколко големи концерти, които ще са от голям опит за мен. Ще съм с банда, но хората ще разберат за тези събития от моите социални мрежи. 

Иска ми се завинаги да запазя този фолклорен елемент в моите песни. Мисля да вкарам и народен инструмент в песните ми някога, например кавал, гайдата е малко по-специфична и не всеки я харесва. Мисля да експериментирам, дори съм склонна и друга народна певица, с която да направим дует. Ако например има по-различен глас от моя, да изпее неща, които аз не мога например. Всяка фолклорна област си има специфики и трудно се овладяват, на мен силата са ми шопските песни, аз съм от шоплука, Кюстендил".

Вижте цялото интервю във видеото.