Култура

Само по Euronews Bulgaria: Международна премиера на една от най-перспективните електро поп-изпълнителки на Балканите - Dayana

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Здравей, DAYANA! Благодаря ти, че си с нас!

Здравейте, Диана! Много благодаря за поканата!

Зрителите ни те познават от известните ти песни "Do Without you" и "Into The Light" със SICKOTOY. И ти си тук днес, за да представиш чисто новата си песен. Кажи ни повече за нея. 

Както и Вие казахте, това е най-новата ми песен и я представям с много любов, броени дни след излизането й. Създадох я в Лондон, докато бях на лагер за писане на песни. За първи път бях там сама. И така, в единия от дните в програмата си, имах изключителна сесия. Не познавах никого, когато влязох в студиото. Там обаче се намираше Уил Сим, продуцентът на песента, който веднага ме посрещна и прегърна топло. Започнахме да си говорим и да се опознаваме. После той ми представи музиката и текста на песента. И аз се влюбих в нея. И така, започнахме работа по нея веднага, беше напълно готова след час. Гласът и стилът ми паснаха перфектно на песента. Обичам това парче, както и Уил. Буквално започнахме да танцуваме и да скачаме из студиото. Това е песен, която и вие ще чуете днес, и се надявам да провокира у вас същите чувства и да я слушате.

Песента се казва "Need You" и ще чуем малка част от нея сега... 

Разкажи ни повече за видеото. Имаш ли някоя интересна история за него?

За създаването на видеоклипа работихме заедно с изключително талантливия хореограф и режисьор Кристия Майрън. Искахме да създадем нещо футуристично, мулти универсално. Майрън предложи перфектен сценарий и незабавно започнахме да репетираме. И така, докато репетирахме един ден, на Кристия му хрумна много интересна идея: да се носят черни рокли, които да скриват лицата на танцьорите и да имитират кошмар. Защото говорим за песен за обсесивната любов, която самата аз съм изпитвала в живота си. Надявам се и вие да сте я преживяли! Но разбира се, от друга страна, любовта може да бъде и кошмар понякога... 

Кажи ни повече за начина, по който правиш музика. Знаем, че често ти сама пишеш текстовете си, но понякога се доверяваш и на екипа си. Разкажи ни повече за процеса на създаване на музиката... 

Точно така, сама правя музиката и пиша текстовете за песните си. Това е работа, която искрено ми доставя удоволствие. Но когато работя с продуценти като Дани и Уил, не смятам за необходимо да се намесвам. Просто ги оставям да си вършат работата. Например първата част от припева на песента „Need you” е изцяло написана от Дани. Tя беше толкова добра, че нямаше нужда от допълнителни поправки. И после му хрумна... една толкова приятна и семпла мелодия, която просто те хваща. За мен е удоволствие да работя съвместно с такива професионалисти. Разбира се, има ситуации, в които изразявам мнението си или предпочитанието си как да звучи гласът ми, как си представям структурата на песента и т.н., но в повечето случаи, по време на работата си с такива професионалисти, не ми се налага да се намесвам.

Знаем, че работиш с хора, които са си партнирали с изключително известни артисти като Давид Гета и Кайли Миноуг. Какво научи от тях - нещо, което ти помогна да си по-успешен артист? 

Да работя с хора, които са работили с Дейвид Гета и Кайли Миноуг, какъвто е Дани Шах, за мен е истинска чест. Да бъда около хора, които са работили с подобни суперзвезди - мога само да се уча от тях и да бъда благодарна за тази възможност! 

В момента си част от едно от най-големите музикални семейства на Балканите. Как започна всичко предвид факта, че те са в Румъния, а ти си в Молдова? 

Това е една много интересна и дълга история. Всичко започна преди 7 години, когато започнах да уча музика в Консерваторията в Букурещ. Тогава се явих в Global Records, защото тогава, както и сега, те са най-добрият музикален лейбъл в Румъния. Но можете ли да си представите, че не ме одобриха... И така, опитах в други, по-малки компании, където развивах музикалните си умения и утвърдих стила си. Става дума за две студиа, в които работих поотделно. Четири години по-късно директорът на Global Records се свърза с мен по Инстаграм, но тогава отказах аз. Взех това решение, тъй като точно развивах кариерата си във второто студио и исках да видя до къде ще ме доведе то. И така, след още една година, реших, че е време да се присъединя към екипа на Global Records. И така започнахме да работим заедно!

Как започна да пееш всъщност и как стигна до тук? 

Това също е една доста дълга история. Пея от 4-годишна. Идвайки от музикално семейство, родителите ми са музиканти, и съм била заобиколена от музика буквално още в корема на майка си. Още от първите си осъзнати години, знаех, че музиката е моят път и че това е нещото, което искам да правя цял живот. И така вече 20 години! Дълго пътуване е. 

Имаш ли вече отговор на въпроса кое е най-важното нещо, за да бъдеш звезда в музиката и в шоубизнеса? 

За да станете успешни в музикалния бизнес, трябва да намерите своята автентичност. Намирам за изключително важно това да можете да останете верни на себе си. Трябва ви любов, талант, страст и стимул, но разбира се трябва да се отнасяте и с добрина, дори когато хората не ви отговарят със същото. И още нещо - трябва да вярвате в себе си. Пътят е обсипан с любов, но и с болка, с надежда и фрустрация. Предполагам, че само ако това е вашето призвание, ще успеете да се задържите дълго в тази индустрия. 

Виждам, че не се притесняваш  да експериментираш с различни музикални стилове. Имаш ли любим тип музика?

Трудно е да се обясни, защото аз просто обичам музиката. Харесвам всички жанрове - като започнем с класическата музика и стигнем до рок и поп. Разбира се, стиловете музика, които слушам най-много, са поп и електронна. Но все още съм в търсене на жанра, който ще ме плени изцяло.

Кой е артистът, с когото би искала да запишеш песен?

Все още не съм работила заедно с толкова велики музиканти. Имам общо парче с Камидо - артист от Гана, Африка. От друга страна, съм работила с изключителни продуценти като SICKOTOY, Марко Енсеба, с INNA, с която продължавам работата си и до днес. Все още изследвам музиката с помощта на колегите.

Какви са плановете ти за бъдещето и какво да очакват феновете ти в България?

Искам да развивам уменията си и да стана най-добрата версия на себе си, не само като артист, но и като човек. Иска ми се да пускам още нови парчета на английски, но и разбира се, на румънски. Но основната ми цел е да подобря качеството на музиката, която правя. 

Може би колаборации с други артисти на Global Records или с някой друг? 

Възможно е, да! Бъдеща колаборация с румънски изпълнители е възможна. 

Какво би казала на почитателите си в България?

Че съм много щастлива, че слушат моята музика и, че съм нетърпелива да се видим и да пея на живо за вас. 

Имаш ли планове да посетиш България скоро? 

Нямам конкретен план, но се надявам да го направя възможно най-скоро. 

Когато дойдеш тук, си добре дошла в Euronews Bulgaria, Даяна! Благодаря ти за това интервю!

И аз благодаря много, Диана!