Общество

Ректорът на МУ Пловдив: Студентите по медицина не могат да намерят добра почва за развитие, заплащането е ниско

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Журналист

Не бих казала, че стоим на водещо или средно ниво спрямо страните от ЕС относно уреждането на специализациите при лекарите. При нас студентите не могат да намерят добра почва за развитие. Не всички завършващи от един курс могат да се реализират.

Това каза пред Euronews Bulgaria ректорът на Медицинския университет в Пловдив проф. Мариана Атанасова-Мурджева.

Броят на специализациите не е адекватен на броя на завършващите. Все пак трябва да отбележа, че ако до преди 10 г. делът на дипломиращите се лекар, насочващи се към чужбина беше около 30-40%, то сега има спад и вече този процент е около 20-25%. Това не ни успокява естествено. Вторият проблем е и ниското заплащане на стартиращите работа лекари, които успяват да си намерят специализантско място.

 

Мина времето, когато се коментираше, че лекарят може да работи като доброволец. Заплащането е важна част от мотивацията на умните, можещите млади хора, ако искаме да ги запазим тук. 

Въпреки COVID пандемията, която показа реалната нужда от наличието на повечето медици ние в последните години не сме имали увеличение на бройката студенти. Обучаваме много чуждестранни студенти обаче, тенденцията е такава, че те се реализират в техните държави и показват, че нашето обучение е много добро. 

Вижте цялото интервю във видеото.