България

Лекари от Спешна помощ протестират, чувстват се „брутално излъгани“ за увеличението на заплатите

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Лекарите от Спешна помощ излизат на протест пред здравното министерство. Те са готови и на национална стачка. Според синдикалистите, работещите в Спешна помощ са „излъгани брутално“ с увеличението на заплатите. Недоволните медици казаха, че очакват да бъдат излъгани и с категорията труд. На заседание на Националния съвет по тристранно сътрудничество в петък беше договорено възнагражденията в центровете за спешна помощ да бъдат увеличени с 22% от 1 август.

Според протестиращите обаче това е недостатъчно. Шофьори на линейки в Спешна помощ разказаха пред Euronews Bulgaria, че на среща със здравния министър Христо Хинков е имало разписана схема, по която да бъдат увеличени техните заплати. След заседанието на Съвета в петък обаче е станало ясно, че тази схема няма да бъде изпълнена.

Протестиращите от синдикат „Защита“ планират да направят шествие по жълтите павета в столицата и ще затворят движението, за да се придвижат до Министерство на здравеопазването. Те настояват и за среща с министър Христо Хинков, за да го убедят да изпълни договореното.